På svenska

Finskan drivs av Paula Vartiainen, författare och föreläsare.
Paula Vartiainen är född i Pello i finska Tornedalen år 1950.
Hon växte upp i Kolari och kom via Åbo till Stockholm år 1979.
Hon erhöll Kaisa Vilhuinen-priset 2011 för sin kritikerrosade bok ”Taftihame”, Taftkjolen på svenska. Under senaste åren har hon bland annat medverkat i antologier ”Peiliin katsomisen paikka” ( Dags att se sig i spegeln), ”Aavan meren täältä puolen ” (Från denna sida av det vida havet) samt de flerspråkiga ”Maailma kotona” (Världen här hemma) och ”kuule äänet väylänvarren – röster vid gränsälven”. Hon har uppmärksammats i skrivartävlingar och erhållit såväl finska som svenska stipendier.

Paula är även en flitigt anlitad föreläsare och inspiratör. Hennes populära
skrivarkurser
för finskspråkiga hålls runt om i landet.

 

Taftkjolen

Taftkjolen är en tidsresa till 50-talets Tornedalen. Det lilla livet – vardagen – kantas med upplevelser av annorlundaskap. Ur små episoder stiger en hel barndom fram. Allt är tecknat ur en livlig och iakttagande flickas perspektiv. Med författarens humanistiska humor och poetiska uttryck blir den stundtals så kärva barndomsskildringen vacker och livsbejakande. Det mångfacetterade språket är rytmiskt och fysiskt. Det rör sig i takt med huvudpersonen

På grund av bokens säregna språk är den svåröversättlig.

Vill du boka Paula eller kanske delta i nästa skrivarkurs?
Kontakta Paula genom att klicka här


Sammanställd utvärdering – ZOOM-kurs i kreativt skrivande på finska år 2024

Vilken känsla finns kvar efter årets tio kursdagar?
Att det gick så snabbt, jag hade gärna haft fler möten. /Känslan jag har efter kursen är: harmonisk, glad, och genom att har fått så positiv feedback både från deltagarna och från skrivpedagogen är jag mer och mer säker att jag vågar fortsätta att skriva. /Glädje över att ha lärt känna skrivande kamrater. Vemod att kursen är över. / En känsla av inspiration. En känsla av att vilja skriva mer och att hitta nya skrivarkurser. / Positiv känsla, har lärt mig nytt igen och förstärkt mina skrivartankar. / Atmosfären på kursen har varit förtrolig och befriande – och vi har haft roligt.

Kursen innehöll bland annat snabba ”öppet sinne” övningar – vad tycker du om dem?
De fick mig att våga mer, att inte vara rädd för att dela med mig det jag skrivit. / Inte så lätt för mig eftersom jag är långsammare numera och behöver tänka och planera mitt skrivande. / Har fungerat mycket bra, läraren har fått oss att slappna av och skriva fritt under de korta övningarna. /Jag gillar ex-tempore övningar, de ger djupdykning i sinnet. / Alla övningar var så roliga och kreativa. /Där fick jag en mängd mycket dyrbar material för fortsatt användning. / Jag gillade dem och utmaningen de gav mig. /

Nytta av loggbok, teoriavsnitt, bilagor?
Stor nytta. Jag lärde mig mycket av dem; grammatik, olika skrivsätt, tips på författare, böcker, kurser, osv. / Alltid bra att få tips och idéer, bra med vissa teori inslag. Utvecklande, ökar kunskap. / Loggboken har gett en bra repetition av träffarna, även teoridelar samt innehållit nyttiga litteraturhänvisningar. / Bra påminnelse om teorin, som behandlades under kursträffen. Mycket nytta av bilagorna och annan information. / Bra för repetition. / Ja, jag tyckte om dem, det var intressant att läsa dem på måndag morgon.

Vad gav kursen dig språkligt?
Jag har utvecklat och berikat mitt finska språk, lärt mig nya uttryck och känner mig mycket säkrare i att skriva språket. Viktigt för mig som inte talat finska dagligen på många decennier. / Jag lärde mig många nya ord och uttryck. Utvecklade mitt modersmål. Inspirerades till att läsa finska böcker och att fortsätta att skriva på finska, vilket är viktigt om jag ska skriva om mitt liv. / Mycket olika nya ord, infallsvinklar, perspektiv. Finska språket är så rikt med synonymer och saker kan beskrivas på så många sett. Härligt att kunna hålla finska språket levande. Att inte glömma. / Kursen förstärkte min känsla för hemspråket samt utvecklade ordförrådet och sättet att skriva korrekt finska. / Min finska har utvecklats otroligt mycket och blivit mer levande, ordförrådet har vuxit. Alla boktips gav mersmak till egen läsning. / Kursen gav mig en plats att använda finska språket mer, fick lära nya ord, och gav tankar om hur jag ska använda språket.

Hur var hemuppgifterna; att ge och få respons på hemuppgifter?
De var roliga och givande. De inspirerade mig att skriva mer. /Hemuppgifterna uppfyllde dessa två veckor (som var mellan kurstillfällen) hela vaken tiden. Man funderar, läser texten om och om igen, skriver om, läser sedan andra deltagarnas texter, antecknar. /Med Korta resumé så läste vi varandras texter, gick igenom handlingen, berättade vad den väckte hos oss. All feedback var konstruktivt och förstärkte oss att våga skriva mer. / Viktig del av kursen. Det har varit roligt att både ge och få konstruktiv feedback och lärorikt att läsa andras texter. Har gett en mångsidig bild av finska språket, utifrån deltagarnas olika bakgrund och även olika dialekter. / Bra övningar med eftertanke och återkoppling av det skrivna. Möjlighet att läsa andras texter och se nyanserna i skrivandets konst./ Hemuppgifterna har varit mycket givande och lärorika. Teoriavsnitten gav en massa idéer och råd om hur förbättra såväl innehållet som berättarstrukturen. Feedback är i mitt tycka särskilt viktig och nödvändig del av skrivandet. / Kurskamraternas uppmuntrande och konstruktiva kommentarer ger ny energi och nyttiga råd för fortsättning. Och när man kommenterar andras texter, lär man sig hela tiden nytt om skrivandet. / Ja tyckte om det, det var bra, att tänka på allt och sen skriva. Respons var positiv, och bra.

Vad tyckte du om möten via ZOOM?
Fungerat bra och disciplinerat. Gett möjlighet till deltagare från hela landet. /Det fungerade väl. Bra att kunna vara hemma. Och på det här viset når vi ut i hela Sverige samtidigt. /Det var lätt att få kontakt med alla. Man vågade skriva ur hjärtat. / Ett utmärkt alternativ för distanskurser. / Fungerade bra. /

Tiderna, gruppen och kursledaren?
Tiderna passade bra. Kursledaren bidrog till en lättsam och tillåtande stämning. Hon var varm, humoristisk, inspirerande och mycket kunnig. / Tiden bra, varannan söndag. Alltid samma tid, det är bra. Gruppen var väl balanserad, med olika bakgrund och livserfarenheter och olika åldrar. / Berikande. Alla var och är duktiga att berätta och beskriva sina storys på finska. Kursledaren alltid lika entusiastisk, bra att sammanfatta, ge tips och råd om böcker, kurser. Hon varvar skickligt mellan teori och skrivandet. Kom med bra förslag att säga på ett annat sätt. Infallsvinklar. / Tiderna på söndagar har varit bra. Väl sammansatt grupp utifrån nivå. Det har uppstått en mycket vänlig, öppen och stöttande atmosfär, tack vare kursledaren, som har alltid varit positiv och uppmuntrande och fått oss att våga släppa fram vår kreativitet. / Tiderna på söndagar har varit bra. Väl sammansatt grupp utifrån nivå. Det har uppstått en mycket vänlig, öppen och stöttande atmosfär, tack vare kursledaren, som har alltid varit positiv och uppmuntrande och fått oss att våga släppa fram vår kreativitet. / Bra fasta tider och en givande dialog med gruppen. Teoritung kursledare som guidade i våra spirande författarhjärnor. / Jag tyckte att det var bra, kanske vore det bättre med kvällstid, typ 19.00, som funkar bättre för mig. Jag tyckte om kursledaren.

Andra kommentarer:
Tack för att jag har fått delta! Vill gärna vara med om nytt tillfälle ges! /Jag vill gärna fortsätta med liknande kurser på finska. / Önskar fortsättning på kurser på plats, öga mot öga, för längre dialoger med kurskamrater och ledaren. / Det behövs mer av detta. PÅ FINSKA! Särskilt viktigt är det för oss som lämnat arbetslivet och behöver inspirera hjärnan och värna hälsan. Jag önskar verkligen att Paula Vartiainens skrivarkurser fortsätter! / Mitt skrivande har utvecklats. Kursen gav mig nytt mod och stärkte tilltron till mitt fortsatta skrivande.

Tack för ditt deltagande och din respons!
Paula Vartiainen, kirjoittajapedagogi, www.finskan.se


UTVÄRDERING Karelska minnen och dialekt 2024

1. Vilken känsla finns kvar efter årets åtta kurstillfällen?
Är kursen redan slut? Jag vill fortsätta! Först nu börjar jag värma upp mig och hitta till mina minnen, känslorna och orden för att kunna skriva om dem.

2. ”Öppet sinne”-övningar – vad tyckte du om dem?
Roligt att snabbt plocka upp något överraskande som jag inte haft någon aning om att jag hade någon minne/upplevelse som jag kunde skriva om.

3. Hur påverkades dina minnen om språk, släkt, kultur och historia?
SPRÅK – revitaliserande i högsta grad!
SLÄKT – hittade nya ”släktband” till föräldrarna, deras vänner/bekanta och före detta grannar.
KULTUR – kom på en hel del glömda traditioner, vardagssituationer och människor som jag inte visste att jag hade varit med om att ha upplevt.
HISTORIA – inspirerades till att leta efter fakta för att knyta an till min familjs och min egen historia.  

4. Loggboken? Det extra materialet via mejl?
Mycket värdefullt och intressant, varit till stor hjälp för att utveckla eget skrivande. Mycket information som jag kan återanvända av vid mitt fortsatt skrivande. ”Hjälpreda” som en lärobok att läsa om och om igen.

5. Vad gav kursen dig språkligt? Dialekten?
I mitt hem pratade föräldrarna inte karelska dialekten, men det hörde jag i min uppväxtmiljö av grannar och föräldrarnas vänner. Kursen väckte upp kära minnen och berikade mitt karelska ordförråd och sättet att uttrycka sig.  

6. Hur var hemuppgifterna? Att ge och få respons på dem?
Det var roligt att skriva med mer eftertanke – än öppet sinne-övningarna – och försöka formulera sig mer exakt vad jag vill föra fram. Tacksamt att få respons – hade jag lyckats skriva så att andra kunde förstå min text? Att ge respons – som att utforska andras texter, lite som att göra textanalyser på skoltiden. 

7. Gruppen och kursledaren?
GRUPPEN var till stor hjälp till mitt skrivande. Deltagarna var engagerade, inspirerade och generösa, gav fakta och fiktion med sina berättelser, både med de skriftliga och de muntliga. Mycket trevliga människor, öppen och stödjande grupp, utrymme för både glädje/skratt och sorg/gråt.     
KURSLEDAREN Paula var 100%+!!! Hon var kunnig, stödjande, uppmuntrande, inspirerande. Hon delade generöst av sina omfattande kunskaper och gav frikostigt hänvisningar till vidare sökande. Torsdagen var ”min lyckodag” – då hände alltid något oväntat, överraskande, upplyftande tack vare gruppen, men särskilt beroende på kursledarens insatser och kunskaper.


Omdömen från kursdeltagare

”Önskar att få terminsvisa kurser med Paula Vartianen, hon har mycket bred skrivpedagogisk kunskap som skulle räcka för längre och sammanhängande kurser.”

”Paulas kurs främjade min egen utveckling, det var tillåtet att utforska sitt eget skrivande. Det var mycket positivt att skriva i grupp; stämningen på kursen öppnade för möjligheter att identifiera och urskilja sitt eget intresse i skrivandet.”

Snabba ”öppet sinne”-övningar – vad tänker du om dem?

  • Bra, måste producera något utan att tänka efter. Kommer i gång snabbt.
  • Nyttigt. Överraskande lätt att skriva spontant. Dessa övningar ger otroliga resultat. Kräver mod att skriva 5 minuter och sedan läsa det högt för alla. Mycket givande på många plan.
  • Mkt bra – gör skrivandet lättare, man lär sig veta att man kan skriva när som helst om vad som helst.
  • Jag gillar dem starkt fast det kan vara lite motigt ibland. Det är väldigt givande att lyssna på andra berättelser, hör nya ord, synonymer och höra hur olika vi är och att alla kan skriva.

Om teori: skönlitterära aspekter.

  • Bra att få exempel och tips. Bra balans mellan teori och praktik.
  • Viktigt, bra att veta.
  • Det var inte så många, kursen var nog för kort för att kunna gå in på djupodlande diskussioner.
  • Bra övning om man tänker skriva om sitt eget liv. Fick bra råd.
  • Det kom fram olika aspekter, som är nyttiga för skildring.

Var någon del särskilt intressant/givande?

  • Få inspiration att skriva och höra hur andra tänker och skriver.
  • All återkoppling är givande.
  • De goda råden om hur man ska skriva, inte tänka efter alltför mycket.
  • Allting var intressant och givande. Att lyssna på andras berättelser, höra på nya ord, och hur olika vi är och att alla kan skriva.
  • Att skriva fritt, att våga skriva. Att lära om skrivande. Övningar om skrivandet t.ex. SHOW DON`T TELL”.

Stämningen nu när kursen är slut?

  • Synd att det är slut!
  • Bra! Bra träning! Givande kurs. Kursen stärker deltagare och uppmyntrar att fortsätta med kreativt skrivande på finska, även på ”sverigefinska” i dialoger (svetisismer) när dessa passar in naturligt.
  • Avspänd.
  • Jag tycker att stämningen är mycket god, glada nöjda personer som har igen kunnat vidga sina vyer på skrivandets ibland gropiga vägar.
  • Bra, många idéer i huvudet.
  • Det känns att jag har börjat tänka på mitt språkbruk och försöker använda ett rikare språk o uttrycker saker på ett mer levande sätt.